Een individuele leerroute of opleiding wordt opgebouwd uit verschillende soorten leereenheden. Leereenheden bestaan uit EPA’s of het uitvoeren van andere leeractiviteiten zoals stages en (afstudeer)onderzoek én bijbehorende theorie. De leereenheden in een leerroute zijn kwalificeerbaar en daarmee certificeerbaar; dat is een vereiste.
EPA’s: belangrijke bouwstenen voor leereenheden
Door gebruik te maken van EPA’s ontstaat een heldere praktijkopleiding voor studenten en begeleiders. De EPA’s maken duidelijk:
- in welke professionele activiteiten een student bekwaam moet worden;
- welke kennis, vaardigheden en attitude daarvoor nodig zijn.
Wanneer een zorginstelling werkt met EPA’s, wordt inzichtelijk welke studenten op welke activiteiten ingezet kunnen worden, en waar ze nog supervisie voor nodig hebben.
Overige leeractiviteiten
Niet alle kennis en vaardigheden die studenten moeten verwerven, zijn te vatten in EPA’s die op de werkplek zijn te observeren. EPA’s maken dus nog geen opleiding. In het Deskundigheidsgebied en Eindtermen per opleiding (zoals die worden vastgesteld door het CZO) zullen aanvullende opleidingseisen beschreven worden. Tijdens de implementatie wordt de inhoud van overige leeractiviteiten voor opleidingen en leerroutes verder uitgewerkt.
Verbinding theorie en praktijk
Theorie en reflecteren op de eigen ervaringen en op het leerproces met collega-zorgverleners, opleiders en medestudenten zijn ondersteunend en verrijkend aan professionele activiteiten (EPA’s) en leeractiviteiten. Hierdoor wordt de verbinding tussen theorie en praktijk gegarandeerd en vormen EPA’s en het theoretisch onderwijs een consistent en sluitend geheel.